خرمای ایران به دست اماراتیها افتاد+ جزئیات
به گزارش اقتصادنیوز، برای چند دهه خرمای ایرانی به سرنوشت زعفران دچار شده و این محصول به کام امارات به کشورهای دیگر صادر میشود.
آخرین وضعیت صادرات خرمای ایرانی اما نشان میدهد که امارات در بین هفت مقصد اول صادراتی ایران جایی ندارد. تازهترین آمارها بیانگر صادرات این محصول به 82 کشور در سال قبل است. در سال گذشته ۳۸۹ هزار و ۴۹۵ تن خرما به ارزش ۳۴۵ میلیون و ۳۸۷ هزار و ۱۲۲ دلار از ایران صادر شده است.
همچنین این گزارش نشان میدهد، هند با خرید ۹۰ هزار و ۲۳۷ تن، به ارزش ۸۴ میلیون و ۷۹۴ هزار دلار، مقصد نخست انواع خرمای ایرانی بود. با این وجود، مشکل صادرات خرمای ایرانی از امارات در دهه 80 هم به نگرانی اصلی صادرکنندگان این محصول بدل شد و روزنامه دنیای اقتصاد در 28 آبان 1384 به آن پرداخت. در گزارش این روزنامه آمده خرمای ایرانی در کشورهای همسایه مانند امارات بستهبندی و از آنجا به بازارهای هدف صادر شده است.
در بخشی از این گزارش آمده است: «خرمای ایرانی در کشورهای همسایه مانند امارات بستهبندی و از آنجا به بازارهای هدف صادر میشود. به گزارش مهر، در حالی که ایران از نظر تولید و صادرات خرما جزو چهار کشور اول دنیا به شمار میآید، اما بالا بودن هزینه بستهبندی موجب ارسال فلهای خرمای ایرانی به کشورهای عربی و صادرات مجدد این محصول با قیمت بیشتر به بازارهای هدف شده است. صادرکنندگان ایرانی معتقدند که وجود تعرفهها و حقوق گمرکی بالا برای واردات کارتن و مواد اولیه بستهبندی آنان را مجبور میکند که خرمای صادراتی خود را به کشورهایی مانند دبی صادر کنند که این امر ارزش افزوده بالایی را نصیب این کشور می کند اما مشکلات صادرات خرما تنها با بستهبندی پایان نمییابد در اکثر موارد کشتیهای حامل خرمای صادراتی که قادر به تردد در بنادر ایران نیستند مجبور به حمل کالای صادراتی به روش حمل و نقل غیرمستقیم و از طریق سایر کشورها میشوند.
در بسیاری از اوقات محموله صادراتی مثلا تا دو ماه در دبی و مسقط میماند تا به مقصد نهایی حمل شود که این تاخیر صدمات جبرانناپذیری را به محصولاتی مانند خرما که زمان و شیوه حمل در حفظ کیفیت آن نقش مهمی دارد وارد می کند. بیثباتی قیمت خرما نیز مشکلات صادرکنندگان این محصول را چند برابر میکند چنانچه مثلا تاجر ایرانی با مشتریان خود در مورد قیمت خرما به توافق میرسد ولی در زمان تحویل به دلیل افزایش قیمت صادرات این محصول غیرممکن میشود.».
همچنین بخوانید جزئیات صادرات کشور از مبدا تهران رشد 41 درصدی صادرات/ چقدر کالا وارد شد؟ شروط صادرات گوجهفرنگی اعلام شد طلای خام مهمترین کالای وارداتی شد+ جزئیات منبع: اقتصاد نیوز