امارات سکاندار جدید بازار نفت؟/ ابوظبی به دنبال دور زدن اوپک پلاس
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایسنا، در حالی که بازار جهانی نفت، مشتاقانه منتظر تصمیم آینده اوپک پلاس و تغییر بالقوه در استراتژی کاهش تولید فعلی است، بیشتر نگاهها به سمت عربستان سعودی یا مدیران آرامکو دوخته شده است. با این حال، یک بازیگر جدید وجود دارد که در حال حاضر به تغییر چشمگیر استراتژی تولید بدون تائید اوپک، اشاره میکند.
منابع آگاه در ابوظبی میگویند با توجه به نوسانات فعلی بازارهای نفت و افزایش تقاضا، امارات عربی متحده، دیگر نسبت به ضرورت کاهش تولید اوپک پلاس باور ندارد. همزمان، منابع آگاه در شرکت ملی نفت ابوظبی (ادنوک)، به افزایش تولید قریبالوقوع اشاره کرده اند. افراد مطلع در داخل این شرکت فاش کرده اند ادنوک سرگرم بررسی افزایش تولید به حدود ۴.۸۵ تا ۴.۸۷ میلیون بشکه در روز است که استراتژی فعلی اوپک را نقض میکند. این حرکت تعجب آور نیست، زیرا ادنوک، سرمایهگذاری هنگفتی را در توسعه ظرفیت تولید خود انجام داده که تاکنون، به دلیل پایبندی امارات به تصمیمات اوپک، محدود شده است.
طبق اظهارات منابع رسمی، ظرفیت کل تولید در حال حاضر ۴.۵ میلیون بشکه در روز است اما انتظار میرود که افزایش یابد و احتمالا به زودی به ۵ میلیون بشکه در روز میرسد. هدف تولید ۴.۸۵ میلیون بشکه در روز در فاصله مه تا ژوئن سال ۲۰۲۴، نرخ بالایی است اما شدنی است.
ادنوک یا امارات عربی متحده، به وضوح نیاز به این افزایش تولید یکجانبه را میبینند. آنها خود را به عنوان یک شرکت بزرگ بینالمللی ملی نفت با هدف رقابت با هفت شرکت بزرگ نفت جهان معرفی میکنند. سلطان الجابر، مدیرعامل ادنوک، نیاز به تغییر را درک کرده و برنامههایی را برای خرید داراییهای بالادستی و پایین دستی دنبال میکند.
با وجود پیامدهای احتمالی تصمیم یکجانبه ابوظبی در اوپک، بازیگران مهم در بازار بینالمللی نفت، ممکن است رویکرد عدم مداخله را در پیش بگیرند. صندوق بینالمللی پول بر ضرورت حجم تولید و درآمد بیشتر در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا تاکید کرده است. عربستان سعودی، به خصوص برای نیازهای بودجهای دولت خود، به قیمت بسیار بالاتر نفت نیاز دارد.
طبق دادههای صندوق بینالمللی پول، عربستان سعودی برای تامین مالی بودجه خود، به قیمت نفت حدود ۹۶.۳۰ دلار در هر بشکه، نیاز دارد. این ارزیابی بر اساس تولید فعلی حدود ۹.۳ میلیون بشکه در روز نفت خام توسط این کشور است.
صندوق بینالمللی پول در گزارش چشم انداز منطقهای خود اعلام کرد که قیمت سربه سر فعلی حدود ۲۱ درصد بیشتر از پیشبینی قبلی این وام دهنده در اکتبر سال ۲۰۲۳ است. در آن زمان، عربستان سعودی هنوز حدود ۱۰ میلیون بشکه در روز تولید میکرد. قیمت سربه سر جدید، بسیار بالاتر از قیمت جهانی نفت در حال حاضر است.
ابوظبی قصد بهره برداری مالی از سرمایهگذاریهای خود را دارد و در صورت تسهیل محدودیت عرضه نفت در ژوئن، به خرید خود در بخشهای بالادستی و پایین دستی نفت و گاز با بودجه افزایش یافته، ادامه میدهد.
بر اساس گزارش اویل پرایس، همه نشانهها حاکی از فشار برای تغییر استراتژی اوپک، به خصوص از سوی ابوظبی است. بازیگران بازار باید به دقت سیگنالهای امارات را دنبال کنند زیرا فرمان کنترل اوپک ممکن است از دست ریاض خارج شود. همچنین بخوانید افزایش تولید نفت اوپک پلاس از ماه آینده شاخص برنت صعودی شد/ پیشبینی بهای نفت جولان قیمت نفت بر مدار صعود/ دورخیر برنت برای ورود به کانال 100 دلار دستور مسکو برای کاهش تولید نفت/ علت؟ منبع: اقتصاد نیوز